petek, 7. avgust 2009

Baročni koncert z Orkestrom Concerto de' Cavalieri

5.8., Atrij Uršulinskega samostana
Orkester Concerto de' Cavalieri, Marcello Di Lisa (dirigent), Stefano Bagliano (kljunasta flavta), Francesca Vicari (prva violina)
program: A. Vivaldi, G. Sammartini, G. F. Händel, G. P. Telemann
www.ljubljanafestival.si


Festival Ljubljana je v komornem tednu po repertoarno izpraznjenemu ponedeljkovemu in interpretacijsko prepričljivemu torkovemu koncertu v sredo ponudil še baročni koncert. Orkester Concerto de' Cavalieri ni transparentno razkrival skrbi za historično ozaveščeno izvajanje stare glasbe, je pa razkril poudarjeno oseben pristop do baročnega koncerta.

Orkester, ki svoje delovanje dopolnjuje s tvornim sodelovanjem s stroko, je že kmalu presenetil s fleksibilnostjo in zvočno močjo sicer zgodovinskih glasbil, kar je ob specifičnem barvnem odtenku zbujalo velika pričakovanja. In res smo poslušali izredno odziven, kultiviran sestav, ki se suvereno giblje skozi glasbeno fakturo s čistim in mehkim zvenom, ki mu nekoliko manjka le globine. Pomembnejša lastnost orkestra pa se verjetno skriva v sebi lastnem interpretativnem pristopu, ki dopolni zvočno dimenzijo. Orkestrski tuttiji so živeli od lastne glasbene snovi in bistveno manj od dramaturško podčrtanega kontrastiranja, sekvenciranje in orkestrska igra pa sta segli preko golega motoričnega pulza, kar lahko posplošimo kot vseprisotno izvajalsko načelo orkestra in dirigenta Marcella Di Lisa – glasba se je razraščala iz notranje vsebine, ne toliko iz svoje oblike.

Francesca Vicari je izstopala kot prva violina, ni pa bila povsem kos solističnim zahtevam, šibkejša je bila zlasti v sicer zahtevni figuraliki. Boljši je bil Stefano Bagliano. Flavtist z jasno glasbeno prezenco je bil prepričljiv v motoriki, mnogo boljši kot v razpenjanju širših linij pa se je zdel v pozornem oblikovanju posameznih manjših detajlov. Prav zato je izstopal zlasti v Sammartinijevem delu.

Primož Trdan

1 komentar:

  1. Ocena M. Zlobca "Stefan Milenković, edini vrhunski " (8.8.2009) je dostopna v Delovem spletnem arhivu: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo (iskanje po tiskanih izdajah)

    OdgovoriIzbriši