četrtek, 30. julij 2009

Apotekar

25.7., Ljubljanski grad
Franz Joseph Haydn: Apotekar (Lo Speziale) – Komična opera v treh dejanjih

www.ljubljanafestival.si

Vreme, ki je cel dan grozilo, da bo morala biti zaradi njegove muhavosti predstava odpovedana, se je do večera vendarle umirilo. Dvorišče Ljubljanskega gradu je bilo pripravljeno za zabaven glasbeni dogodek. Ob prihodu sem bil rahlo skeptičen glede majhnega odra, stisnjenega med grajska poslopja, še bolj pa zaradi orkestra, ki je bil postavljen kar pod arkade ob odru. Ko je Orkester ljubljanskega SNG Opere in baleta pod vodstvom Uroša Lajovica zaigral uverturo in ko so nastopili pevci, pa je bilo bojazni konec – prostor je bil zelo primerno izbran, visoko nad hrupom mesta na sobotni večer.

Kot je bilo za opero buffo v navadi, je tudi tukaj vokalna zasedba majhna. Štirje solisti: Aljaž Farasin (Sempronio), Andreja Zakonjšek Krt (Grilletta), Dejan Vrbančič (Mengone) in Dunja Spruk (Volpino), si zaslužijo vso pohvalo za odlično odpete in odigrane komične vloge. Zahvaljujoč jasni dikciji in sugestivni igri je prišla do izraza skoraj vsaka beseda v slovenščino prevedenega libreta Carla Goldonija. Pohvala gre tudi Roccu za spretno, prostoru prilagojeno scenografijo in enostavne, pa vendarle učinkovite kostume. Haydnova opera buffa, prvič izvedena davnega leta 1768., je s svojo glasbo in smislom za humor še danes živa. Še dodatno zaradi v ljubljansko uprizoritev domiselno vloženih šal na račun (sedaj že zares) smešnih prepirov med hrvaško in slovensko politično sceno.

Tomaž Gržeta

1 komentar:

  1. Ocena J. Doboviška " Na Ivanovo kaže v prihodnje še bolj računati" (29.07.2009) je dostopna v Delovem spletnem arhivu: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo (iskanje po tiskanih izdajah)

    OdgovoriIzbriši